2023-10-31 13:11

A nyári időszakban három felkészülési hétvégét valósított meg a kerekesszékes kosárlabda válogatott Kecskeméten a Neumann János Egyetemen. Az sportági C-csoportos Európa-bajnokságra készülő válogatott másodedzőjével, Máthé Csabával beszélgettünk.

A kerekesszékes kosárlabda az egyik legnépszerűbb sportág a mozgássérült sportolók körében a világban. Milyen a sportág a hazai helyzete?

A magyar bajnokságban öt csapat szerepel, a nyíregyháziak például az utóbbi két évben kapcsolódtak be a bajnoki küzdelmekbe, nyugodtan mondhatjuk, hogy van még előre lépési lehetőség, hiszen a mozgássérültek csak nagyon kis százaléka használja ki a sportolási lehetőséget. Ez érvényes egyébként más sportágakra is. A rehabilitáció, a társadalmi elfogadottság, a közösségben való szereplés, maga a sportolás nagyon jó lehetőséget nyújt a mozgássérültek számára, ezt egyelőre kevesen használják ki. Ha azt nézzük, hogy az öt csapatban kb. 50-60 fő sportol, akkor ez egyelőre kevés, azon vagyunk, hogy mind a játékosok, mind a csapatok száma növekedjen. 

A válogatott mellett komoly bajnoki rendszert is fenntart a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. Hány csapat, melyen rendszerben verseng jelenleg?

A szövetség jelentős támogatást ad a kerekesszékes kosárlabda csapatot működtető egyesületeknek. A bajnokság a Magyar Kupával kezdődik általában minden év októberében, utána öt fordulós a bajnokság, amikor mindegyik csapat kétszer játszik mindenkivel, így alakul ki a bajnokság sorrendje. Emellett úgynevezett jamboree-kat szervezünk, amikor az egyes csapattagok más játékosokkal egy gárdában játszhatnak, illetve azok is részt vehetnek ezen, akiknek jelenleg nincs csapatuk, viszont érdeklődnek a sportág iránt. Külföldön a rehabilitáció részeként veszik a sportolást, nálunk is ezt szeretnénk elérni, hogy minél többen használják ki ezt a lehetőséget. 

A válogatott kecskeméti felkészülése során az edzések mellett edzőmérkőzések is szerepeltek a programban. Milyen eredmények születtek ezeken?

A válogatott három hét végét töltött Kecskeméten, két edzőmérkőzést tudott lekötni egy horvát klubcsapat ellen. Az első mérkőzést szoros csatában elveszítette, a másodikat viszont egy nagyon jó utolsó negyeddel megnyerte. Ez azért is fontos volt legjobbjaink számára, mert hazai pályán ez volt az első győzelmet a válogatottnak. Új helyszín volt számunkra Kecskemét, hiszen eddig a szövetség székesfehérvári edzőközpontjában játszottunk, de úgy tűnik, a kecskeméti is ideális számunkra. 

Milyen előjelekkel várhatja a kerekesszékes kosárlabda válogatott az Európa bajnokságot?

A magyar kerekesszékes kosárlabda válogatott szeptember 17-24-e között Szarajevóban a C-csoportos Európa-bajnokságon szerepel, ahol két négyes csoportban zajlanak a küzdelmek. A mieink Csehországgal, Dániával és Bulgáriával kerültek egy csoportban, reális esély a győzelemre az újonc dánok ellen van. A keresztjáték során a mieink várhatóan a dánok mellett a másik két újonccal, az örményekkel és a finnekkel szerepelnek az 5-8. helyért lévő csatában, ott szeretnének minél előrébb végezni. Új szakvezetés van, változott a válogatott játékrendje, remélem, ez meghozza az eredményt is