2024-10-21 13:25

Október 15-e a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja. Az ENSZ által 1969-ben létrehozott nap legfontosabb üzenete, a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengén látók különleges helyzetére.

E jeles nap tiszteletére a Neumann János Egyetem 2024. október 14-én egy speciális programot integrált a testnevelési kurzusba, lehetővé téve a hallgatók számára, hogy olyan tevékenységekben vegyenek részt, amelyek elősegítik a megértést a látássérültek problémái iránt. A tematikus nap részeként a hallgatóknak lehetőségük nyílt kipróbálni a csörgőlabdázást, melyet egy speciális, a sportág számára kifejlesztett szemüveg segítségével próbálhattak ki. Ez az eszköz egyedülálló perspektívát nyújt a diákoknak a látássérült társaik kihívásainak megértéséhez és egyben – a szem eltakarásával – fejleszti is a többi érzékszervre való koncentrálást. 

Az ehhez hasonló események kulcsfontosságúak az érzékenyítés előmozdításában. A szimulációs tevékenység során Egyetemünk hallgatói átélhették, hogy az akadálymentesítés, illetve a látássérült emberek segítése mekkora jelentőséggel bír a mindennapi életben.